Жан Виденов е рожденик днес. Политикът, който стана премиер

...
  Жан Виденов е рожденик днес. Политикът, който стана премиер
Коментари Харесай

Жан Виденов стана на 59

 

Жан Виденов е рожденик през днешния ден. Политикът, който стана министър председател на 35 години, през днешния ден навършва 59. Роден е на 22 март 1959 година в Пловдив. Прави главозамайващо бърза политическа кариера. Преминава от редиците на комсомолския актив в партията в средата на 80-те години, а през декември 1991 година към този момент е водач на Българска социалистическа партия. Министър-председател на България в интервала 1995-1997 г. 

Завършва Английската гимназия в Пловдив, а през 1985 година " Международни стопански връзки " в Московския държавен институт по интернационалните връзки с арабски език. Като студент е признат за член на Българската комунистическа партия. Когато бил в V курс, е капитан на тима на института по бридж, с който печели шампионата на Москва.

След дипломирането си Виденов стартира работа в модерното за времето си дружество „ Биотехника “, а по-късно се мести в българо-съветското „ Автоелектроника “ (1989-1990). 

От 1986 година е в апарата на ДКМС. В началото на 1990 година е определен за член на Висшия партиен съвет на Българска социалистическа партия, а през ноември същата година - за член на неговото Председателство. През 1991 година на конгрес е определен за ръководител на Българска социалистическа партия. След успеха на Българска социалистическа партия на парламентарните избори през 1994 година Жан Виденов оглавява нейното държавно управление. Икономиката и финансите на България обаче изпадат в рецесия. През есента и зимата на 1996/1997 година страната е в положение на хиперинфлация. Избухват всеобщи митинги в страната. В Българска социалистическа партия се стига до неодобрение против дейностите на кабинета.  

На 21 декември  1996 година на извършения ексклузивен 42-ри конгрес на Българска социалистическа партия Виденов афишира, че подава оставката си като министър-председател на България и като ръководител на Българска социалистическа партия.  

След отстраняването му от управлението на Българска социалистическа партия Жан Виденов се отдръпва от дейната политическа активност. През 2000 година престава да бъде член на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия и ръководител на Българска социалистическа партия в Пловдив. 

В момента преподава в частното висше учебно заведение „ Европейски лицей по стопанска система и ръководство “ в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР